BLOGG
“Pussla om dig!”
October 21st, 2013 16:10

För några år sedan sa en elev till mig när jag hade lite mycket omkring mig: – “Christina, du får pussla om dig lite!” <3
Jag tror att pojken menade “pyssla om dig”… men det han sa stämde så bra! Jag behövde verkligen ”pussla om mig” och det gjorde jag. Jag berättade för barnen i klassen vilket bra tips som jag hade fått av pojken och hur jag hade gjort. Barnen blev så inspirerade så vi använde det som verktyg när vi hamnade i något som vi behövde förändra, då “pusslade vi om oss”. ;-)
                                                                                                                                                     Ibland kan det kännas som om man måste pussla ihop sitt liv, för att få det att fungera. Man kämpar och sliter för att sina nära och kära och att man själv ska få må bra. Men hur mår man egentligen?
När man känner att det är förmycket runt omkring sig, då kan det faktiskt vara det bästa att ”ge upp” sitt beteende, ta ett steg tillbaka och tillåta sig att andas ut. Först då kan man verkligen se vad som behövs göras för att det ska kännas bra i både ”kropp och knopp”.
Varför kämpa, när det finns så många andra möjligheter?
Att ge upp ett beteende som inte gynnar det bästa, det skapar en god förändring och för en närmare sin önskan. När man kämpar, då är det så lätt att man blir blind. Man ser inte helheten utan man får tunnelseende och kan då missa flera skatter på vägen.
Det är inget farligt att “ge upp” ett beteende, en vana eller ett agerande. Det är bara som att lägga ifrån sig en utsliten skruvmejsel för att prova en annan eller något helt nytt verktyg. Att “ge upp” betyder inte att man misslyckas eller att man stoppar sina chanser. När man “ger upp”, då tar man ansvar över sitt liv, vårdar glädjen och öppnar upp för nya möjligheter. Då behöver man inte kämpa längre, då kan man fokusera på en sak i taget och agera med kraft.
                                                                                                                                           Om det skulle kännas som om hela livet rasar… Så kan det vara just det, som är det bästa som kan hända dig precis då. Ibland är det först när det känns som att man gått i bitar som man på bästa sätt kan både börja bygga upp och skapa sitt liv på nytt, “pussla om sig”. Det är som när man välter ut ett pussel från sin låda och får chansen att sätta ihop det igen. När man hällt ut alla pusselbitar framför sig. När allt man var, symboliseras på varje enskild pappersbit, då ser man tydligt hur alla små delar bildar ett mönster och som i sin tur skapar en helhet.
• Några ligger helt öppet och tydligt – Då är det bara att sätta ihop dem utan att ens behöva tänka så mycket.
• Några med baksidan uppåt - Då behöver man vända och vrida lite på dem, för att hitta dess rätta plats.
• En del bitar är upp och ned – Så som livet är ibland… Men då behöver man bara se på dem från ett annat håll.
• Någon bit kan vara från någon annans pussel – Men när allt har lämnat den slutna lådan och man har ett annat perspektiv, ovan ifrån, som en åskådare… Då ser man väldigt tydligt vilken bit som inte längre passar in.
• Några bitar är gömda under andra – Det kan vara lätt att glömma dem, att inte prioritera dem, men alla bitar behövs för att få hela bilden klar för sig.
• Det kan även vara så att någon pusselbit fattas – Men det är helt okej. Man kommer att märka vilken bit det är när man fått ihop det hela. Och visst kan man sakna den, men det gör man bara om den känns viktig. Annars så kan tomrummet bara bjuda in till ny kreativitet.
Att pussla ihop sitt liv… Det är inte så svårt om man lägger alla krav åt sidan och endast använder sin nyfikenhet och skaparglädje som sitt verktyg.
Att man inte tar det så allvarligt utan tar allt mer “ansvarligt” och använder sin lust och kreativitet till att må bra.
Att man låter sin passion få vara magnetismen som får pusselbitarna på plats.
Att man tar en bit i taget tills allt ligger på sin rätta plats.
Så här gjorde vi, eleverna och jag, när vi “pusslade om oss”. Jag har även använt det i samtal med barn och vuxna som känner att de ”sitter fast” och vill hitta nya möjligheter. Du kan använda detta själv eller som ett stöd när du vill vägleda ditt barn. Agera precis som vid ett vanligt pussel, använd större och färre bitar ju lägre ålder ditt barn har. Vägled men låt barnet föra skeendet. Uppmuntra, var lyhörd och värna om lusten och glädjen i stunden. Med stigande ålder kan man höja ansvaret hos deltagaren.” När man “pusslar om sig själv”,  då ska det kännas som att man “pysslar om sig själv”. <3
                                                                                                                                            Sätt dig ner och ta fram sax, penna och papper.
Klipp pappret i bitar och skriv sedan upp en sak på varje pappersbit som ingår i ditt liv, både det som är bra och det som är mindre bra. Som en mind map, fast på pappersbitar. Övergripande delar och mindre detaljer, allt som ingår i det som du vill förändra. Det är även bra att ha några tomma lappar som öppnar upp för fler möjligheter.
Blanda alla bitar i en ask och släng sedan ut alla bitarna på bordet. Se på det du har framför dig och fråga dig själv:
Vad ser jag? ( Vad känner Jag? )
Vad vill detta berätta för mig? ( Både bra och mindre bra / Vad önskar jag? )
Vad behöver jag förändra? ( Vad gör ont i magen? )
Vad ska jag fortsätta med? ( Vad känns gott i hjärtat? )
Är det något beteende som jag ska ge upp? ( Eget ansvar / få stöd. )
Vad ska jag ersätta det med? ( Vårda glädjen / Nya möjligheter.)
Ändra sedan frågorna från Jag till Vi.
Skriv sedan hur Jag/Vi ska agera för allas bästa.
Följ med i det nya som kommer ske.
Livet är till för att levas. Det är meningen att vi alla ska få vara glada och lyckliga. Men ofta glömmer vi av att det är vi själva som har den stora äran att sätta ihop våra liv. Att det är du själv som både skapar och tillåter din inre och yttre miljö. Att vi alla är med och skapar varandras inre och yttre miljö.
Ett pussel som är för lätt, det är inte så roligt att lägga. Man behöver få utmaningar som både är lagom krångliga och vissa som är svåra, för att ha roligt under tiden, samt att få känna den rena glädjen när “flowet” kommer.
Livet är här för Dig. Livet är här för att du både enskilt och tillsammans med andra ska få känna glädje. Det är en underbart härlig känsla när pusslet är klart, när alla bitar faller på plats och du då ser att allt endast var en lek… En kär-lek till dig själv samt till dina nära och kära.
Skapa för din egen skull. För ju mer glädje som du själv har, desto mer kan du erbjuda andra.
“Pussla om dig själv!” ;-)  // Christina

Inga kommentarer
http://www.christinaahlstrom.se/pussla-om-dig
Att sakna eller längta.
October 15th, 2013 10:10

När barnen var små och gick i förskolan så berättade de att de saknade mig ibland och började då gråta när jag inte fanns i närheten. Båda mina barn hade världens bästa fröknar som alltid fanns där för dem, men saknaden blev ibland för stor ändå.

 

Jag tycker det är viktigt att tillåta sig att visa och prata om sina känslor. En känsla är inget farligt. Den kommer av en tanke och vill därför bara berätta något i all välmening. Men när en känsla tar överhand i någon form och skapar något oönskat då behöver den guidas in i tryggheten igen.

 

Mina barn berättade att det kändes som om deras hjärtan var tomma när jag inte fanns hos dem.

 

Jag berättade för dem att när man saknar någon eller något så betyder det bara att man älskar dem mycket och det är något fint! Men den tomma känslan kan man ändra på om man ändrar sina tankar.

 

Jag vill dela med mig av ett tips som jag gav dem då, ett verktyg till att skapa trygghet inom sig själv, så man får vara en fri person som kan skapa glädje till sig själv.

 

När man SAKNAR då känns hjärtat tomt, man hamnar ifrån varandra och det man saknar fattas, en känsla av att inte veta var personen är, när eller om den ens kommer komma tillbaka. Ordet “sakna” har en negativ och sorgsen laddning som skapar nya negativa tankar som i sin tur leder till känslor som är baserat på problem.

 

Om man istället använder ordet LÄNGTAR, då fylls hjärtat med den man längtar efter och även om man inte rent fysiskt är hos varandra så ger det en känsla av att vara tillsammans. Den man längtar efter kommer snart. Ordet längta har en positiv och glädjefylld laddning som skapar tankar som ger lösningar och därmed också harmoniska känslor.

 

Tex.
När man saknar Julen då känns det lite sorgligt men när man längtar efter Julen.. Hur glad och sprallig är man inte då?! Firar du inte jul så har du säkert andra högtider som ger dig samma känsla.

 

Att förklara detta för barn så de får detta verktyg, det stödjer dem även i andra situationer. Att de kan välja att använda dessa två ord “sakna eller längta” beroende på vilken situation man befinner sig i och vad man önskar få uppleva.

 

Ibland saknar man verkligen någon/något och då ska man få känna det. Alla känslor är en del av livet och man har rätten att få känna det man känner.  Men när känslorna tar överhand, börjar påverka en negativt och tar med en ut på villovägar…  Då är det skönt att få stöd och verktyg som hjälper en att hitta tillbaka upp på banan igen.

 

Prova själva att byta ut ord och tankar som ger dig negativa känslor till nya stärkande ord och tankar  som skapar en harmonisk miljö inom dig. Det kan vara lite svårt att ändra sig om det handlar om invanda tankemönster. Men gör dig medveten på din inre dialog och vad det ger dig för känslor och upplevelser så kommer du vilja byta om du märker att den inte gör dig gott. Vägled dig och var din egen bästa vän.

 

 

När du Saknar – då vilar sorgen  i ditt hjärta.
När du Längtar – då pulserar livet genom ditt hjärta.

 

// Christina


Inga kommentarer
http://www.christinaahlstrom.se/att-sakna-eller-langta
Möt Livet
September 23rd, 2013 16:09

 

 

Minns du känslan när du var liten och du satt högt uppe på din fars eller mors axlar?
Minns du pirret, glädjen, lyckan och samhörigheten?
Minns du hur världen blev större där uppe och att du kunde se allt från ett annat perspektiv.

Minns du känslan av att tiden stod stilla och även om ni var på väg framåt i svindlande fart så vistades ni i nuets underbara värld. Ni var oövervinnliga eftersom ni hade all tid i världen. Minns du?

 

Samma sak sker när du lyfter upp din idé som du älskar på dina axlar med intentionen att allt kommer kännas lätt, lustfyllt och möjligt.

                                                                                                                                                                                                                       Fyra magiska steg att ha med sig på vägen i det du vill skapa:

                                                                                                                                                                                                         1) Inspiration = Nyfikenheten till livet.
Omfamna det som livet erbjuder dig, både gott och ont. Det skänker minnen till din hjärna och erfarenhet till ditt hjärta. ~ Tacksamhet är en magisk intelligens.

                                                                                                                                                                                            2) Fantasi = Möjligheternas brunn.
Kär-leken till det du vill skapa. En idè, en tanke som har en kittlande lekfull känsla som ger en kraftfull kreativitet.

                                                                                                                                                                                            3) Glädje = Din drivkraft.
Viljan och lusten att agera för din önskan. Samhörigheten mellan dig och din ide’ och det lustfyllda samspelet med dem/det du möter.

                                                                                                                                                                                            4) Nu = Meningen med allt.
Gör så ditt nu överspeglar både ditt förflutna och din framtid. Då njuter du under resan tillsammans din önskan. Du vet vart du ska, men skänker dig och din omgivning den bästa möjliga känslan där du vistas. Och vem vet, kanske hamnar du då på en plats som du aldrig kunde drömma om… ;-)

 

Var både hästen och ryttaren i ditt projekt, lyft ansvasfullt upp det du älskar och ta med det ut på en lekfull upplevelse. Skapa de bästa förutsättningarna med det du har. Ha roligt, känn pirret i magen och upptäck nuet. Var närvarande och gläds över de nya minnena som börjar gro. Allt som då sker kommer vara meningsfullt och tacksamheten kommer vara din växtkraft . Prova att möta livet “kär-leks-fullt” från ett barns perspektiv… Minns du? / Christina


Inga kommentarer
http://www.christinaahlstrom.se/test-3
fkontakt_03 blogg bild